Krimi VS valóság

Avagy mi a kapcsolat a krimi regények és a valóság között?

A krimi műfaj nem csak könyvek formájában találta meg célközönségét, s kedveltette magát meg velük, hanem filmek- és dokumentumfilmekként is. Nem véletlen, hogy a legjobb bűnügyi krimiket, illetve horrorokat igaz történetek inspirálták, s talán ezek jobban is mennek a piacon, mint fiktív társaik.

Ilyen például a Hasfelmetsző Jack, a Martfűi rém és a Zodiákus is.

A krimi alműfajai között találkozhatunk kémregényekkel, jogi krimikkel, politikai krimikkel és rendőrségi krimikkel is. Ezek közt az olvasó könnyen tud választani, melyik a számára legtetszőbb alműfaj, s aszerint választhat a temérdek könyvkínálat közül.

Nem célszerű összekeverni - s ez már velem is előfordult természetesen - a krimit és a thrillert. A thriller műfajt leginkább filmek esetében alkalmazzuk, s neve a "thrill" angol szóból ered, mely annyit tesz: rettegés, borzongás. Ezt az archetipikus élményt idézi fel, mely már ősidők óta hat az emberre.

De mitől is hat ránk ennyire ez a műfaj, s mit kedvelünk benne?

Fotó: womansday.com
Fotó: womansday.com


Az izgalom, mint olyan tényező fontos szerepet játszik ebben, s az érdeklődés felkeltését fenntartja a folyamatosan fokozódó feszültség. Jajj, de szép kis alliteráció ez!

És ha már itt tartunk, a mű is sokat elárul magáról, s alkotójáról. Visszatérve kicsit a könyvekhez, s a krimihez - fontosnak tartom, hogy megosszak pár gondolatot arról, szerintem mitől jó és élvezetes egy alkotás. Manapság már nehéz olyat létrehozni, ami újdonsággal tudna szolgálni, azonban nem lehetetlen!

Személyes tapasztalataim alapján azokat a műveket szeretem, melyek képesek izgalomba hozni, s nem ülnek le - akár a felénél - akár a könyv végére. A fokozódó feszültség, mint említettem, elengedhetetlen része ennek, s a szereplők kellő megismerése is nélkülözhetetlen.

Ami fontos: találjuk meg a valóság, s a műfaj közti különbséget, de ne feledjünk elmerülni egy fiktív világban sem, mely olykor borzongásban, olykor nyugalomban borít el bennünket!