Könyvkiadás egyszerűen vagy bonyolultan?

2022.02.28

Amikor elkezdtem az Instagram profilom építgetni, s talán fogalmazhatok úgy, hogy beléptem a nagybetűs internet világába, úgy döntöttem mindvégig őszintén meg fogom osztani véleményeimet, s tapasztalataimat. Ez a cikk pedig ebből született.


Mikor megírtam a Végzetes vallomásokat és készen lettem a művel, úgy éreztem, hogy túl vagyok a nehezén. Ó, ha tudtam volna, mi vár még rám...

Elkezdődött az a fajta "kutatómunka", amelyre nem is gondoltam, hogy részem lesz benne. Túlbonyolított beszélgetések, kéretlen tanácsok... Mégis kinek van ezekre szüksége? De hát, ha nem vagyunk jártasak valamiben, kénytelenek vagyunk másokat megkérni, hogy segítsenek tisztán látni.

Sok próbálkozás és szerződéstervek átnézése után megfogalmazódott bennem a kérdés:

Egyszerűen vagy bonyolultan? Könyebb út vagy a nehezebbik? Befektetés vagy siker? Avagy mindkettő egyszerre? Lehetséges-e egyáltalán?

Fotó: Pinterest
Fotó: Pinterest


Az, hogy a könyvem milyen formában és hogyan jelenjen meg, s hogy kiadóval dolgozzak - e együtt vagy magánúton csináljak mindent, rengeteg gondolkodás és tanakodás után született meg. De sikerült döntenem a felállított pro és kontra tények láthatatlan táblázata alapján és az evvel kapcsolatos megjegyzéseket, kommenteket is természetesen viselni kell tudni.

Hiszen mindig lesznek olyanok, akiknek nem ez az út lenne szimpatikus. Avagy "ők teljesen máshogy csinálnák"... A tapasztalataim alapján azt mondom (inkább írom), hogy soha ne foglalkozzatok azzal, hogy más mit, hogyan tett volna!

Természetesen fontos, hogy hallgassunk azokra az emberekre, akik segíteni szeretnének és jószándékkal fogalmaznak meg kritikát velünk szembe, de nem szabad elmenni amellett, hogy rengeteg olyan van, akiknek véleményei nem éppen tartozik az építő jellegű kritikák közé.